Anitas blåa blogg

Direktlänk till inlägg 15 januari 2012

Hur många lingon finns det i världen och tankar om respekt.

Av Anita - 15 januari 2012 11:00

Hej vänner!
Jag skrev i Årets lista att denna film var min favorit. En del trodde att filmen skulle göra narr av utvecklingsstörda och funktionsnedsatta människor. Men icke. Det var ju tvärtom. 
Det har tagit många år och mycket hårt arbete att få ut dom i samhället. Tack och lov bidrar Glada Hudikgänget med att visa att de duger som de är. De kan se lite annorlunda ut. Bete sej lite annorlunda, men de har samma känslor och längtan som vi. Normalstörda.
 


Den här delen i filmen var så stark. Och härlig. Det var som om man ville lyfta från biostolen och få sjunga med och dansa. Av glädje att föräldrar och andra äntligen fick se vad deras "barn" kunde. Och vågade.


I nästan ett år, jobbade jag med människor som hade denna typ av nedstättning. Det var bland de roligaste jobb jag haft. Med ett leende gick jag hem för det fanns så mycket glädje. (Tyvärr var det några i personalgruppen som drog ner den där glädjen. Nu hoppas jag att det blivit bättre på boendet. Av olika anledningar).


Jag tänker... det finns några av mina killkompisar som hatar bögar. De ska inte få finnas på våran planet, tycker de. Så inskränkt, tycker jag. Men jag respekterar allas åsikter. Fast frågan är om jag accepterar det. Vad är de rädda för? Eller säger de så för att provocera? Och hur tänker man då? Ska vi sortera alla människor med avvikande sätt och utseende och stänga in dem som man gjorde förr? När jag läste Psykiatri ett år blev vi varse hur de psykiskt sjuka blivit behandlade under många år. Idag tycker vi det är fasansullt att höra om de metoder de hade för att behandla de sjuka. Den tiden vill nog ingen tillbaka till. Likadant är det med utvecklingsstörda och andra med liknande problematik. Helt klart beror mitt sätt att tycka det här är för jag har jobbat med båda grupperna. Dels det och dels att jag är en människa med öppet sinne. Tillåtande. Det har fått mej att inse att alla har samma värde. Vi ska behandla alla med respekt. Att ha öppna sinnen och våga. Det är mitt motto. Vara en god medmänniska, inte motmänniska. Ha en empatisk förmåga. Och att ha förmågan att tänka på helheten. Hur mycket lidande har inte dessa människor fått utstå. Jag önskar att de som är så trångsynta skulle förstå och fatta att vi alla har en livshistoria att berätta. Vill man lyssna på den, är det lättare att förstå varje människas handlingar.


Säga att man hatar bögar, varför?? Tänk om jag skulle skriva här att - jag hatar såna som jobbar på kontor, vad skulle ni säga då? Det låter lika dumt i mina öron.


Ha en skön söndag alla. Vi får besök av Anna och Lina som kommer på middag. Mys!

Kram från ensomskajobbaimorgonjabba 
   

 
 
Annika - kort & gott

Annika - kort & gott

15 januari 2012 11:41

Det där funderar jag ofta över, respektera och acceptera. Frågan är om jag måste respektera fördömande åsikter, jag är tveksam.
Två somrar jobbade jag på FUBs sommargård och den glädjen och den fina inställning till livet de har är fantastisk.
Må gott!
Kram Annika

http://www.annikakortogott.blogspot.com

Anita

15 januari 2012 12:32

Hej fina vän!
Tack för dina rader. Vad härligt att du just skriver det där med respektera och acceptera.
Stor kram till dej.

 
Vida

Vida

15 januari 2012 18:25

Vilket fint inlägg och den där filmen står på min att se lista. Ska bli spännande att se vad jag tycker. Jadu... när folk hatar en grupp är bland det jag har mest svårt för.. som du säger.. hatar man alla maria eller de som kör bmw.. ungefär lika intelligent. Jag har bekanta som är homosexuella och jag tycker det är tråkigt när det blir sådär trångsynt..

Jag har också arbetat med funktionshindrade även om det var många år sen nu men det var verkligen givande..

Kramar från Liv

http://adventure-life-vida.blogspot.com

Anita

15 januari 2012 18:46

Hej kära Vida!
Åh, tack för dina kloka och värmande rader. Vet du vad det mest dåliga är? Jo, när man frågar en del varför de tycker si eller så, kan de inte svara. Eller vågar inte. Bara kasta ur sej något sådant tyder på osäkerhet, tycker jag.
Tänk vilket lidande många har. Tiden innan de berättade, när de berättade och sen kunna få leva med det som en fri människa.
Och de som lider av psykisk ohälsa... det blir minsann inte bättre för att de möter sådan avsky ute i samhället. Okunskap vill jag säga, för det beror många gånger på det.
Tack för att du ville vara med och skriva om detta.
Stor kram till dej min vän.

 
Ingen bild

Dotter Anna

15 januari 2012 19:07

Tänkvärt, och så viktig tanke att bära med sig. Medmänniska, absolut!
Någon ;) har ofta sagt att man är och beter sig som man gör av en anledning, något jag tänker på ofta.. Ligger så mycket i det.

Tack för mysig eftermiddag idag.
Puss och kram Anna och Lina

Anita

15 januari 2012 19:28

Hej du käraste dotter!
Hm, undrar just vem denna någon är. :o) Underbart att det har satt sej.
Underbar är du och jag är så lycklig att du är nära oss och kan komma på middag då och då.
Stor kram till dej och lilla Lina.

 
Karin

Karin

16 januari 2012 13:41

Hej fina Anita :)
Du är en sådan klok människa och skriver så bra saker jämt!
Och du har helt rätt i det du säger, det låter helt sjukt att man kan hata en grupp med människor för en sådan sak..!
Men de är väl för att provocera, för att de måste ha nått att klaga på!
Och angående gruppboendet så finns det inte kvar längre..men visst va det underbart att jobba där, saknar den tiden, de boende var ju bara bäst!
Hoppas att det går bra på nya jobbet!
Kramar!

http://kakankaka.blogg.se

Anita

16 januari 2012 15:47

Hej vännen!
Tack för allt du skriver. Så glad jag blir.
Ojdå, är gruppboendet upplöst. Nu blir jag nyfiken. Håller med dej, de boende var bara bäst. Så goa allihop.
Tack det går väldans bra på nya jobbet.
Stor kram till dej.

 
Ingen bild

Birgitta

16 januari 2012 16:27

Hej!
Jag tror att många åsikter om oss,olika mäniskor, många gånger beror på osäkerhet och rädsla. Det är så himla lätt säja nåt nervärderande och känna sej "kaxig" vid ett sånt tilfälle.
Det kanske är jag som är tokig? Eller som jag brukar säja: Hellre lite störd än förstörd! Skämt åsido,tur att vi, alla finns!
Hörs och kram!

Anita

16 januari 2012 19:46

Hej kära vän!
Den var bra - hellre störd än förstörd. Tack.:o)
5-minuters fika imorgon efter sg?
Stor kram till dej

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anita - 5 december 2013 00:32


Hej vänner!Nu har ni nog slutat titta in på min blogg. Jag förstår er. Här händer ju ingenting. Förlåt. Jag ville mest ge ett livstecken och önska er en mysig December.   Kram från ensomfinnspåfacebook   ...

Av Anita - 27 augusti 2013 07:26

Hej vänner!Jag har den stora glädjen att få åka färja till jobbet. Den senaste tiden har det varit fantastiskt vackert väder. Solen har lyst, himmel och vatten har varit så vackert blå. Jag måste få visa er:   Lördag morgon. Jag åker 6:55 färjan...

Av Anita - 14 augusti 2013 08:23

Hej vänner!Jag ber om ursäkt. Jo, för att bloggen varit oaktuell en lång tid. Jag har funderat på att stänga ner den. Men det låter jag bli. För mej är det en dagbok och jag gillar att kunna gå tillbaka och läsa vad jag skrivit. Datum och händelser ä...

Av Anita - 3 maj 2013 23:13


Hej vänner!Lycka är att kunna njuta på väg till jobbet. Jag åker färja till Visingsö och till mitt jobb i Hemtjänsten. 1:a maj 2013. Såhär är Vättern bäst.  Kram från ensomgillarsjön   ...

Av Anita - 24 april 2013 06:54


Hej vänner!Mer än så behöver jag inte skriva.  Nu har vi en härlig tid framför oss med livsglädjande händelser, resor och göromål. Kram till er alla från ensomnjuteravallapenséerhärhemma       ...

Välkommen

Tidigare inlägg

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

   

Arkiv

10 topplistor (Spotify)

 

 

Bloggare

 

Scrappare

Nätbutiker/Butiker

 

Hemsida

Stickat och Virkat

Milda Matilda, hon är min!

Lyckan var stor när Matilda flyttade hit för precis ett år sedan. Små blåbär på skorna och blå-vit polkagris. I en klänning som är sötare än söt. Numera har hon ett hårband med ett litet blåbär på. Ljuvlig är hon och väldigt rar. c",)

Gränna och Visingsö

MC utflykter och annat

Böcker

Prästbackas Amica de Voltrona

9 veckor och sötast i stan.  

Ami är född 10-02-03.
Vi hämtade henne när hon var  drygt 8 veckor. Underbara lilla valp som kissade hela tiden. Ami har fyllt 3 år och hon förgyller alla dagar hos oss. Vi är så glada att hon är med oss nu. c",

(Ami har en blogg om du vill läsa mer om henne. Länk nedan)

Hund

Mat och annat

TV

 

Väder Gränna


Ovido - Quiz & Flashcards